OMS, anunț despre variola maimuței: „Nu a cauzat niciun deces în Europa”. Unde se află epicentrul mondial al focarului
Organizația Mondială a Sănătății a făcut un nou anunț despre variola maimuței, cel mai recent virus care îngrijorează omenirea. Deși este contagioasă, infectarea cu această afecțiune nu a cauzat niciun deces în Europa. Afirmația experților este întărită de datele puse la dispoziţia Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) şi Biroului Regional European al OMS.
Anunțul OMS despre variola maimuței
Cele două instituţii medicale au înregistrat 5.949 de cazuri de variola maimuţei în 33 de ţări şi regiuni europene, după analizarea situaţiei. Potrivit surselor citate, 5.266 de cazuri au fost raportate la sistemul de supraveghere europeană Tessy şi toate, cu excepţia unuia, fuseseră confirmate în laborator. Majoritatea bolnavilor (99,6%) sunt bărbaţi, iar 42% dintre cei infectaţi au între 31 şi 40 de ani.
Ce se întâmplă în Europa
Autoritățile din Slovacia au confirmat primul caz de variolă a maimuţei, identificat la o persoană din grupa de vârstă 20-59 de ani, care, cel mai probabil, a contractat virusul în străinătate, a spus, joi, Autoritatea de Sănătate Publică. Iar OMS susține că focarul actual se află în Europa, cu aproape 90% din toate cazurile confirmate de la jumătatea lunii mai încoace.
Simptome și riscuri
De regulă, simptomele variolei maimuței includ febră, migrene intense, dureri musculare, dureri de spate, energie scăzută, ganglioni limfatici umflați și o erupție cutanată sau leziuni. Bubele apar în decurs de una până la trei zile de la debutul febrei. Erupția tinde să se concentreze pe față, palme și pe tălpi. Ele pot fi găsite și pe gură, organe genitale și ochi.
Oricine are contact fizic apropiat cu cineva care are simptome de variola maimuței prezintă cel mai mare risc de infecție. Este posibil ca persoanele care au fost vaccinate împotriva variolei să aibă o anumită protecție împotriva infecției. Cu toate acestea, este puțin probabil ca tinerii să fi fost vaccinați împotriva variolei, deoarece imunizarea a încetat în întreaga lume după ce afecțiunea a devenit prima boală umană eradicată în 1980.
Nou-născuții, copiii și persoanele cu deficiențe imune subiacente pot fi expuse riscului de simptome mai grave și de deces din cauza variolei maimuțelor. Lucrătorii din domeniul sănătății sunt în pericol, ca urmare a expunerii mai lungi la virus.